Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerzonnebloemen

gruttokl
De resultaten van de broedvogelinventarisatie van vijf reservaatgebieden langs de Eem zijn gepubliceerd en  pdfhier te lezen. Het is de langste reeks broedvogeltellingen binnen ons  werkgebied. Hiermee heeft Marc van Houten een grote prestatie geleverd die een schat aan informatie heeft opgeleverd in de jaarlijkse rapporten. Behalve de kwantitatieve gegevens behandelt Marc de aspecten die van de invloed zijn op broedvogelsamenstelling. In 2018 is met name de hoge predatie een factor van belang.
Marc schrijft: 
In twintig jaar broedvogel inventariseren in binnen- en buitendijkse terreinen langs rivier de Eem heeft predatie in 2018 voor het eerst op grote schaal plaatsgevonden.
Met name in de Buitenvaart Noord en –Zuid en de Zwarte Noord was het broedseizoen dramatisch voor de weidevogels. Dit was te wijten aan de enorme predatiedruk. Predatie is niets anders dan het opeten van eieren en kuikens van, in dit geval, weidevogels door roofdieren. Hoogstwaarschijnlijk was dit een gevolg van de muizenplaag van 2017. Grote worpen en weinig sterfte in de winter leidden tot grote aantallen marterachtigen. Nadat de muizenpiek over was gingen de predatoren over op weidevogeleieren en –kuikens. Dit resulteerde uiteindelijk in de drie genoemde gebieden in een rampzalig broedseizoen, van bijna alle weidevogelsoorten werden veel te weinig jongen groot.
 
Een interessante theorie en we wachten af of 2019 succesvoller wordt voor de broedvogels nu het aantal muizen laag is en vermoedleljk het aantal predatoren navenant is afgenomen.
 
Kievit hermelijn
 
Op verzoek van Natuurmonumenten wordt de Buitenvaart Noord al twintig jaar onafgebroken op broedvogels geïnventariseerd. Buitenvaart Zuid ten westen van de Eem en Zwarte Noord, Bruggematen en Wolkenberg ten oosten van de rivierzijn vanaf 2005, 2006, 2008 en 2009 meegenomen.
Het rapport van 2018 is  pdf hier te lezen. De rapporten van de voorgaande jaren zijn te vinden in de lijst met alle door de VWG gepubliceerde rapporten.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Aanmelden

Via de volgende knoppen kunt u zich aanmelden als lid of nieuwsbrief of u kunt zich inschrijven voor de vogelherkenningscursus.

 

Klik hier voor aanmelden lidmaatschap

Klik hier voor aanmelden nieuwsbrief

Klik hier voor inschrijving vogelherkenningscursus

Programmakalender

Uitgelicht

Nieuwsbrieven groene Gooise organisaties

In de infoschuur werken zeven groene organisaties samen, waaronder onze Vogelwerkgroep. Bij al deze organisaties verschijnen regelmatig nieuwsbrieven. Hoe je je kunt abonneren op deze nieuwsbrieven vind je hier.

 

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

 

IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:09-10-2019 13:57

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel206427-09-2019 18:33
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk922-07-2019 07:11
IJsvogel127-05-2019 13:42

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forumactiviteit

  • Geen berichten om weer te geven.

Reacties

  • Zeearend broedt in Eemmeer

    Martijn de Jonge 30.09.2019 20:16
    Boeiend verslag van deze vestiging in het Eemmeer. Wat betreft de jacht kan ik nog toevoegen dat ...

    Lees meer ...