Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerkoereigers

huiszwaluw3De werkgroep Zwaluwen-onderzoek van de VWG geeft  over al onze zwaluwsoorten voorlichting, advies of biedt hulp. Eind dit jaar draagt Dick Jonkers zijn functie als coördinator van deze werkgroep over aan een opvolger. De vraag is alleen wie dit zal zijn. Als je interesse hebt, laat dit dan aan Dick weten. Bij de uitvoering krijg je alle mogelijke ondersteuning die nodig is om je in te werken. Na de 'lees meer' knop, vind je meer informatie over deze functie.  


Eind 2020 komt i.v.m. mijn gezondheid de functie van coördinator Werkgroep Zwaluwen-onderzoek beschikbaar. In het onderstaand is informatie te vinden wat hierbij zoal komt kijken.
Over alle zwaluwsoorten in ons land wordt voorlichting gegeven, of advies verstrekt en hulp geboden.
In de huidige situatie is de inzet voor de huiszwaluw het grootst. Het aantal bewoonde natuurlijke en evt. kunstnesten in de regio en de broedsels in zwaluwtillen wordt jaarlijks geteld door een vaste groep leden. Zij krijgen in begin juni een oproep om te gaan tellen met bijgaand een telformulier. Daarna volgt begin augustus een mail waarin aandacht wordt gevraagd voor het tellen van evt. vervolglegsels. In september gaat er indien nodig nog een oproep uit voor degenen die tot dat moment geen resultaten hebben ingeleverd. Het verslag over het aantal broedparen en andere informatie wordt gepubliceerd in De Korhaan.
huiszwaluwnestDe boerenzwaluw wordt niet gevolgd. Een nieuwe loot aan de stam is het project ‘Boerenzwaluwen onder de brug’. Hierbij wordt geprobeerd neststeuntjes onder bruggen aan te brengen. Dit initiatief heeft al heel wat nieuwe paren opgeleverd.
De derde soort die wordt onderzocht is de oeverzwaluw. Om hem als broedvogel veilig te stellen worden de natuurlijke zand-, klei- of andere wanden onderhouden. Hierbij wordt hulp geboden door vrijwilligers van het Goois Natuurreservaat en leden van de onderzoekgroep en Landschapsbeheer Nardinclant. Het oeverzwaluwenonderzoek en alles wat daarmee samenhangt zal door mij en t.z.t. mijn opvolger worden voortgezet. Zoals gebruikelijk wordt er middels publicatie in De Korhaan verantwoording afgelegd over het reilen en zeilen van het oeverzwaluwenonderzoek.
Last but not least de gierzwaluw, die een ondergeschoven kindje is gebleven. De aantallen broedparen ervan zijn moeilijk vast te stellen. Zijn verborgen leven op moeilijk toegankelijk plekken zijn daar de oorzaak van. Het gebrek aan harde gegevens heeft ertoe geleid, dat de gierzwaluw nooit op de Rode Lijst is beland. ‘Niet geschoten is altijd mis geschoten ‘ luidt een gezegde. Het inbouwen van nestgelegenheid bij renovaties en nieuwbouw kan hopelijk, leiden tot een opleving. Een mooier cadeau voor de gierzwaluw kan ik bij het afsluiten van mijn coördinatorschap niet wensen.
Wie durft het aan deze taak op zich te gaan nemen? Het is een uitdaging. Stimuleren, coördineren en delegeren zijn daarbij belangrijke elementen. Na de overdracht zal mijn opvolger, zolang die de behoefte voelt, worden ingewerkt en ondersteund. Hij/zij kan er zeker van zijn dat ook hulp zal worden geboden door anderen die bij de zwaluwkringen actief zijn. Voorts is de tweede man van de werkgroep bereid indien mogelijk incidenteel bij te springen.

 

Dick Jonkers

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Aanmelden

Via de volgende knoppen kunt u zich aanmelden als lid of nieuwsbrief of u kunt zich inschrijven voor de vogelherkenningscursus.

 

Klik hier voor aanmelden lidmaatschap

Klik hier voor aanmelden nieuwsbrief

Klik hier voor inschrijving vogelherkenningscursus

Programmakalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Uitgelicht

Nieuwsbrieven groene Gooise organisaties

In de infoschuur werken zeven groene organisaties samen, waaronder onze Vogelwerkgroep. Bij al deze organisaties verschijnen regelmatig nieuwsbrieven. Hoe je je kunt abonneren op deze nieuwsbrieven vind je hier.

 

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

 

IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:01-12-2021 14:38

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel
Melden
Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel225314-11-2021 15:57

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forumactiviteit

  • Geen berichten om weer te geven.