Inloggen

banner 3origineel20170118

bannergrauwevliegenvanger

Sinds 1998 doet de roofvogelwerkgroep Het Gooi/Utrecht gericht onderzoek naar roofvogels. We speuren naar roofvogels, vooral in de broedtijd. In het (vroege) voorjaar worden baltsende vogels gevolgd, hun nest gezocht en we proberen het verloop van het broedproces in beeld te krijgen. Wanneer dat mogelijk is worden eieren geteld en jongen gewogen, gemeten en geringd.

Wie dat leuk zou vinden, kan vrijwilliger worden bij de roofvogelwerkgroep. Het is niet nodig van te voren al veel kennis te hebben van de verschillende soorten roofvogels, al is dat natuurlijk wel prettig. Het is heel goed mogelijk ‘het vak te leren’ door bijvoorbeeld in het begin mee te lopen met een ervaren inventariseerder. De vogels goed leren herkennen is vooral een kwestie van veel de natuur in gaan en veel oefenen. Weten hoe je een broedgeval volgt en waar je op moet letten, leer je gaandeweg. Uiteindelijk kun je dan een eigen gebiedje onder je hoede nemen om daar de roofvogels te bestuderen. Sommige vrijwilligers hebben grote gebieden die ze inventariseren, maar het is ook mogelijk één specifiek roofvogelpaar te volgen.

Het roofvogelseizoen loopt ongeveer van februari tot augustus, maar dat is verdeeld over de verschillende soorten die niet allemaal tegelijk beginnen. Havik, Buizerd, Slechtvalk (en Raaf) beginnen vroeg in het voorjaar, Sperwer en Torenvalk starten vooral in april en Wespendief en Boomvalk sluiten de rij met hun start in mei en juni. Veel vrijwilligers volgen vooral Havik, Buizerd en Sperwer.

Behalve broedbiologisch onderzoek geeft de roofvogelwerkgroep voorlichting aan het publiek over roofvogels en hun rol in de natuur. Tot slot is een steeds belangrijk wordende activiteit het opkomen voor de belangen van de roofvogels. Behalve door directe roofvogelvervolging komen roofvogels steeds vaker in de problemen door de vernietiging van hun habitat, zelfs door natuurorganisaties. De roofvogelwerkgroep komt hiertegen in het verweer. Iedere vrijwilliger kiest zelf op welke activiteiten hij/zij zich wil richten.

Heb je interesse, meld je dan aan bij Hanneke Sevink Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Boomvalkjes 2020 1

Nest boomvalk 2020 (MartijnBoonman)

 

Aanmelden

Via de volgende knoppen kunt u zich aanmelden als lid of nieuwsbrief of u kunt zich inschrijven voor de vogelherkenningscursus.

 

Klik hier voor aanmelden lidmaatschap

Klik hier voor aanmelden nieuwsbrief

Klik hier voor inschrijving vogelherkenningscursus

Programmakalender

Uitgelicht

Nieuwsbrieven groene Gooise organisaties

In de infoschuur werken zeven groene organisaties samen, waaronder onze Vogelwerkgroep. Bij al deze organisaties verschijnen regelmatig nieuwsbrieven. Hoe je je kunt abonneren op deze nieuwsbrieven vind je hier.

 

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

 

IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:08-08-2022 16:51

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel
Melden
Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel232014-08-2022 15:32

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forumactiviteit

  • Geen berichten om weer te geven.