Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerralreiger

grutto5Dankzij de inspanning van de boeren, Natuurmonumenten en vrijwilligers is de grutto in de Eempolder nog een talrijke vogel. Dit camoufleert echter dat de weidevogelstand landelijk zó hard achteruit gaat dat we in Nederland afstevenen op lege weilanden zonder weidevogels zoals de grutto. Dat is de sombere boodschap van natuurorganisaties en boeren die zich inzetten voor het behoud van weidevogels. Zij maakten een reddingsplan in de vorm van het Aanvalsplan Grutto, met als doel om de neerwaartse trend van grutto en andere weidevogels te keren. Meer informatie hierover leest u hier. U kunt dit initiatief ondersteunen door de petitie te ondertekenen op aanvalsplangrutto.nl.

Reacties   

0 #1 Ricardo van Dijk 12-04-2021 17:42
Op de website van het aanvalsplan staat dat de uitvoering ervan 35 miljoen euro per jaar kost. Het broedvogelrappo rt 2019 van sovon spreekt van 31.000 tot 38.000 Broedparen. Als je uitgaat van 35.000 broedparen, kost dit aanvalsplan 1000 euro per broedpaar per jaar.
Nou snap ik wel dat andere soorten hier ook van profiteren, maar dit is wel heel erg veel. Liever dingen beter regelen met verbodsbepaling en richting agrariërs, want geld heeft de weidevogels in het verleden ook niet heel veel geholpen. Lees ook dit artikel maar eens: https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2020/hoe-de-groene-landbouwambities-van-de-eu-verwaterden~v91159/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.bing.com%2F
Citeer
0 #2 Piet Spoorenberg 02-05-2021 11:36
Hoi Ricardo,
De Grutto is hier inderdaad slechts de symboolsoort voor een landschap met natte kruidenrijke weide en de daarbij horende weidevogels van Grutto tot Slobeend. Zoals de Zeehond symboolsoort is voor een gezonde wadden en de zalm voor een gezonde Rijn.
Door het naar een bedrag per broedpaar Grutto te herleiden, maak je alle beleid voor schaarse soorten onmogelijk. Doel is om minimaal 40 goede gebieden van 1000 hectare te realiseren. Per hectare zijn de kosten dan weer te overzien. Zekere als het om langdurige bescherming gaat en niet om de huidige kortlopende 6 jaar contracten in het Agrarisch Natuurbeleid
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Aanmelden

Via de volgende knoppen kunt u zich aanmelden als lid of nieuwsbrief of u kunt zich inschrijven voor de vogelherkenningscursus.

 

Klik hier voor aanmelden lidmaatschap

Klik hier voor aanmelden nieuwsbrief

Klik hier voor inschrijving vogelherkenningscursus

Programmakalender

Uitgelicht

Nieuwsbrieven groene Gooise organisaties

In de infoschuur werken zeven groene organisaties samen, waaronder onze Vogelwerkgroep. Bij al deze organisaties verschijnen regelmatig nieuwsbrieven. Hoe je je kunt abonneren op deze nieuwsbrieven vind je hier.

 

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

 

IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:13-06-2021 14:36

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel
Melden
Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel222619-06-2021 17:59

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forumactiviteit

 • Geen berichten om weer te geven.

Reacties

 • Geluid van de dag overzicht

  Els Kessens 16.06.2021 14:20
  Ik heb zo heel erg genoten (en veel geleerd) van deze activiteit! Geweldig en creatief idee. Dank ...

  Lees meer ...

   
 • Potjeslatijn voor vogelaars

  Herman Wilms 04.06.2021 20:43
  Best Jan, Ik heb een website over de wetenschappelij ke namen, www.wnve.nl. Misschien heb je er iets ...

  Lees meer ...