Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerwitstuitbarmsijs

Nieuws

Aanleveren agendapunten voor de Algemene Ledenvergadering 2024

logokopklHet lijkt nog ver weg, maar het einde van het jaar nadert snel en dat betekent dat onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (21 maart 2024) ook weer in zicht komt. De uitnodiging en agenda voor deze ALV komen in eerste Korhaan van het nieuwe jaar.
Voor een correct verloop van de vergadering is tijdens de vergadering zelf geen ruimte om in te gaan op stukken of vragen die niet vooraf zijn gedeeld met de leden (uitgezonderd vragen die betrekking hebben op wèl geagendeerde onderwerpen).
Er is gelegenheid voor leden om agendapunten in te dienen bij het bestuur. Hiervoor kunt u tot uiterlijk 1 januari een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zorg ervoor dat u in uw e-mail duidelijk aangeeft wat het onderwerp is, en waarom u denkt dat het belangrijk is dit tijdens de ledenvergadering te bespreken en wat uw voorstel is. Dit stelt het bestuur in staat om deze punten zorgvuldig te beoordelen en, indien van toepassing, ze op te nemen in de agenda van de Algemene Ledenvergadering.
De definitieve agenda en bijlagen worden uiterlijk 2 weken voor de vergadering aan de leden beschikbaar gesteld op de website.

Denk mee over de toekomst van de vogels in het Gooi!

logokopklGenieten en willen blijven genieten van de vogels in het Gooi is wat ons als leden van de Vogelwerkgroep het Gooi bindt. Dit doen we allemaal op onze eigen manier. De Vogelwerkgroep opgericht in 1967, is dan ook nog steeds een buitengewoon actieve vereniging. We zetten ons met diverse werkgroepen in voor de vogels. Ook de cursussen en excursies dragen naast het plezier bij aan kennis en bewustwording. Deze activiteiten kunnen we in principe financieren met de contributiegelden van de leden van de VWG.
In het verleden was het gebruik van pesticiden een belangrijke bedreiging. Nu worden we ook geconfronteerd met een klimaatcrisis, die ook direct het leven van de vogels raakt. Als Vogelwerkgroep lossen we deze problematiek niet op. Wel verkeren we in de luxe situatie dat we dankzij legaten over geld beschikken dat we kunnen inzetten om het Gooi aantrekkelijk te houden voor diverse soorten vogels en om de leefomstandigheden voor de vogels te verbeteren.

Meer doen voor de vogels met het Dineke Sluijters Vogelfonds

logokl2

 “Wat hebben vogels eraan?” is een belangrijke vraag voor ons als vogelwerkgroep. De VWG kan haar eigen activiteiten uitvoeren met de contributies van de leden. Daarnaast maakt het  Dineke Sluijters Vogelfonds mooie projecten mogelijk. Het fonds wordt echter weinig benut waardoor de werkgroep veel extra geld op de plank heeft. Het zou mooi zijn als er wordt nagedacht over hoe deze middelen kunnen worden ingezet voor de vogels in het Gooi. Dit is wat we als bestuur en de adviescommissie van het Dineke Sluijters Vogelfonds in een gezamenlijke evaluatie hebben geconstateerd.Deze serieuze en tegelijk ook brede vraag leent zich niet voor het uitzetten van een prijsvraag ‘wie heeft het beste idee’.

Weg met de weggooibekers!

mok“Voor een beter milieu”. Als liefhebbers van vogels en de natuur in het algemeen, willen we ons steentje bijdragen om de planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties.
Een van de veranderingen die we willen doorvoeren, is het stoppen met het gebruik van weggooibekers tijdens onze VWG-bijeenkomsten in de infoschuur. Wegwerpbekers vergroten de afvalberg en belasten ons milieu. Daarom introduceren we ons motto: "Breng je eigen beker mee!" Laten we voortaan allemaal een herbruikbare beker meenemen naar onze bijeenkomsten, zodat we het gebruik van wegwerpbekers kunnen verminderen en onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. Op de avonden van de vogelcursus wordt dit al met succes toegepast!


Milieuvriendelijke Bloemetjes
Een andere stap die we willen zetten in de richting van een duurzamere toekomst, heeft betrekking op de manier waarop we onze waardering en erkenning tonen. In het verleden gaven we vaak een bloemetje namens de VWG om onze dankbaarheid te uiten. Als gevolg van bestrijdingsmiddelen in de bloementeelt, is dit helaas niet altijd meer de beste keus. Daarom willen we voortaan de voorkeur geven aan cadeaus die het milieu minder belasten, zoals biologische boeketten, boekenbonnen, of vergelijkbare opties. Op deze manier kunnen we onze dankbaarheid tonen zonder de natuur te schaden.
We hopen dat jullie deze initiatieven ondersteunen en samen met ons willen werken aan een beter milieu.

 

Het bestuur van de VWG

Vogel van de maand: de hop

Hop Jaap Graveland 2023 09 07

Op naar het bejaardentehuis’ dachten veel vogelaars uit het Gooi en daar buiten toen bekend was geworden dat voor het seniorencomplex het Anker in Huizen een hop was neergestreken. De vogel is er bijna twee weken gebleven en heeft naast een ongekende toeloop naar het Anker gezorgd voor een fraaie serie foto’s.

Op 1 september meldde Els Teijsen de hop als eerste op waarneming.nl.