Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerschapen2

JubileumAl 45 jaar herkenning van vogels, een cursus gegeven door de Vogelwerkgroep Gooi en Omstreken. Elk voorjaar en najaar zijn er 60 deelnemers voor de cursus, die bestaat uit zes lezingenavonden en vier excursies. Op de eerste cursusavond dit jaar zijn twee jubilarissen, Paul van der Poel en Roel Huizenga, in het zonnetje gezet.

Paul van der Poel is dit voorjaar 40 jaar aan de cursus verbonden en ontpopte zich als een uitstekende imitator van vogelgeluiden. Vogels herken je voor een belangrijk deel met je oren en helemaal mooi als het je lukt om reacties uit te lokken met jouw imitatie. Paul van der Poel heeft de afgelopen 40 jaar niet stilgestaan in de tijd. Je kijkt niet alleen graag naar zijn PowerPoint vanwege zijn toelichting, maar ze worden spannend door de mooie toepassing van bewegende vogelbeelden. Neem bijvoorbeeld een soepel door de lucht zoevende kokmeeuw. Vogels  herken je niet alleen aan de vorm en de kleur, maar ook aan de vleugelslag. Is die al dan niet onderbroken, gaan de vleugels snel of langzaam op en neer?

Roel Huizenga, al 20 jaar aan de cursus verbonden, heeft een zwak voor eenden. De eerste indruk van een eend is: een nogal saai, bruinig beestje. Maar dan heb je volgens Roel nog niet goed gekeken naar het zachte, geelwitte vlekje bij de staart van de wintertalingman, die als de zon daarop schijnt net een lampje is en naar de prachtig getekende, marmeren borst van het mannetje krakeend. Roel weet zijn enthousiasme en kennis van vogels heel beeldend over te dragen.

Veel deelnemers zijn door hen voorgoed besmet met het vogelvirus.

Paul van der Poel en Roel Huizenga kregen als uiting van grote waardering van de Voorzitter van de vogelwerkgroep Rien Rense voor hun werk de Korhaanpenning, Roel VVV-bonnen en Paul een boek over de Klauwieren. Beide jubilarissen kregen ook een poloshirt met een print van hun favoriete vogel. Voor Paul is dat de klapekster en voor Roel de zomertaling.

De cursussen van de vogelwerkgroep zijn zeer populair. Al jaren zijn er meer aanmeldingen dan plekken op de cursus. Veel nieuwe leden van de Vogelwerkgroep hebben eerst de vogelcursus gevolgd. In het najaar is er een nieuwe kans om de cursus mee te maken, aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Huldiging Paul en Roel (1)
Roel ontvangt oorkonde

Huldiging Paul en Roel (2)
Paul ontvangt boek over Klauwieren van de voorzitter Rien Rense

Huldiging Paul en Roel (3)
Paul ontvangt shirt met Klapekster

Huldiging Paul en Roel (4)
Roel ontvangt shirt met Zomertalingen

Foto’s Egbert Leijdekker en artikel Paul Keuning

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen