Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerschapen2

PimpelmeesHet broedseizoen 2013 kan gekenmerkt worden als zeer chaotisch, door de aanhoudende kou was dit seizoen nog weer meer extremer dan vorig jaar. Op sommige gebieden was het echt een puinhoop met een hele lage bezetting, veel verlaten legsels en dode jongen.

Maar op andere gebieden viel het toch wel mee, het is moeilijk om te zeggen waaraan dat ligt, misschien was er op de wat opener terreinen en de gebieden met bewoning toch nog wat meer voedsel te vinden dan in de dichtere bosgebieden.

In het algemeen was de bezetting lager dan vorige jaren en daar maakten de Bonte Vliegenvangers dankbaar gebruik van, het aantal legsels steeg van 89 naar 102 legsels Het broedseizoen voor de Kool-en Pimpelmezen en Boomklevers begon drie weken later en de Bonte Vliegersvangers mannetjes en vrouwtjes arriveerden gelijk maar het duurde ook even voordat die begonnen met eieren te leggen, de meesten begonnen een week later dan vorig jaar.

Ondanks de slechte omstandigheden bleef het succespercentage van de Koolmees over het eerste legsel gelijk t.o.v. vorig jaar; 64,0% ,vorig jaar was dit 64,5%.

Voor de Pimpelmees zijn de cijfers 69,7% en vorig jaar 71,2%. De Boomklever bleef ook gelijk dit jaar; 73,4% en vorig jaar 73,7%. De Bonte Vliegenvanger deed het iets beter dit jaar; 79,2% en vorig jaar was het 76,8%.
Opvallend is het verschil van de gemiddelde eerste ei datum van Koolmees en Pimpelmees op Bikbergen, in het ene deel is de gemiddelde datum van de Koolmees 29 april en in het andere deel is dat 6 mei. Voor de Pimpelmees is het respectievelijk 24 april en 2 mei.

Door de slechte muizenstand lieten de meeste Bosuilen het afweten, er waren maar acht legsels en hiervan waren er vijf succesvol en er vlogen in totaal tien jongen uit. De gegevens werden verzameld door 23 controleurs, die op 33 terreinen in totaal 1735 nestkasten hebben gecontroleerd. Helaas kwamen er geen gegevens binnen van Eikenrode, hiervoor zoeken we nog een nieuwe controleur.

Van 16 soorten vogels zijn er 9528 eieren geteld, dat is 25,1% minder dan vorig jaar en hiervan vlogen 6372 jongen uit dat is 26,1% minder dan vorig jaar.

De nestkasten op het golf terrein de Goyer Golf in Eemnes werden al een paar jaar beheerd door Paul Keuning, dit jaar heeft hij daar ook gecontroleerd en nu zijn de gegevens opgenomen in het verslag, we hopen dat Paul dat kan blijven doen want het is een heel interessant en soortenrijk gebied. Het aantal ei-en broedstops van de Kool-en Pimelmezen was door de kou enorm groot daarom is een aparte specificatie hiervan weggelaten.

Lees pdfhier het volledige rapport van Ronald Beskers.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen