Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerschapen2

Zwarte MeesDe werkgroep nestkasten heeft zijn verslag over het broedseizoen 2012 gepubliceerd (zie onder). Het was een zeer turbulent seizoen, door de warmte in maart begonnen de vogels vroeg met nesten bouwen en eieren leggen. Door de koude in april duurde het heel lang voordat het blad aan de bomen kwam en dus waren er pas laat rupsen.

Daarna zorgde een harde wind ervoor dat alle rupsen op de grond vielen. Normaal, als er veel rupsen zijn, horen we een geluid dat op regen lijkt maar dit zijn de uitwerpselen van de rupsen; dat geluid was er dit seizoen niet. Door deze weersomstandigheden hadden de vogels het heel moeilijk! In voorgaande jaren waren ze vaak te laat begonnen en moesten ze de tijd inhalen: de mezen begonnen dan al te broeden voor het laatst gelegde ei. De Bonte Vliegenvangers trokken in noordoostelijke richting naar gebieden waar de bomen net iets later in het blad komen.

Dit jaar waren de vogels dus te vroeg begonnen en probeerden ze door eistops en broedstops het uitkomen van de eieren te vertragen. Er waren zelfs eistops van 14 en 15 dagen: een Pimpelmees op Flevorama had een broedstop van 23 dagen, het eerste ei van de acht eieren werd gelegd op 13 april maar pas op 28 mei werden de jongen geboren en alle acht zijn uitgevlogen. Door al deze eistops en broedstops zijn er toch veel eieren en pas geboren jongen dood gegaan en meestal verdwenen. Er kwamen tijdens het broedseizoen meldingen binnen dat er eieren uitgehaald werden en van predatie maar het waren waarschijnlijk de vogels zelf die dode eieren en jongen hadden verwijderd: bij predatie ligt het nest overhoop of is zelfs uit de nestkast op de grond gegooid.

De gegevens werden verzameld door 27 controleurs, die op 33 terreinen in totaal 1621 nestkasten hebben gecontroleerd. Helaas kwamen er geen gegevens binnen van Eikenrode. Er werden van 14 soorten vogels 12719 eieren geteld en hiervan vlogen 8624 jongen uit. Er kwam een nieuw gebied bij: de Hoorneboeg. Hier hangen al heel lang nestkasten die gecontroleerd worden door Gerard Mijnhout en we zijn heel blij dat we die gegevens weer kunnen opnemen in het verslag. Op Sypesteyn zijn 25 nestkasten vernieuwd en op Boekesteyn vijf stuks, één nieuwe kast ging naar Heidebloem en negen nieuwe kasten zijn op de Oude Naarderweg opgehangen. Ook zijn er vijf nieuwe kasten gemaakt voor Bikbergen I en Bussums Bloei. Verder werden er 20 nestkasten gerepareerd en zijn er op St.Michael en Oud Naarden korfjes voor het invlieggat geplaatst om predatie door boommarters te voorkomen en werd bij sommige kasten de dakbedekking vernieuwd.

De Bosuilen kregen er weer vier nieuwe kasten bij, waarbij de oude kast op het Spanderswoud is vervangen.

Het verslag is pdfhier te lezen.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen