Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerschapen2

Sneeuwgors (Ricardo van Dijk)Het is grappig dat Huizen als voormalige vissersplaats aan de Zuiderzee nog steeds een aantrekkingskracht heeft op typische kustvogels. Bekend is natuurlijk de Eider die jaarlijks overwintert bij de pier van Huizen en deze week zijn twee Sneeuwgorzen neergestreken op de Gooise Zomerkade.

Sneeuwgorzen broeden in noordelijke rotskusten en boomloze venen. Ook in de overwinteringsgebieden zoeken ze open, kale terreinen op. Daar pikken ze op de bodem de gevallen zaadjes op van pionierplantjes zoals Muur, Sueda, Zeekraal en grassen. De halfopen tegels aan de Zomerkade zijn niet bepaald natuurlijk te noemen maar voldoen wel volledig aan de wensen van de Sneeuwgors!

Sneeuwgorzen (Ricardo van Dijk)

Afgelopen zondag stonden een 10-tal fotografen in de buurt van de twee vogels. Voor de voorbijgangers een vreemd gezicht omdat de Sneeuwgorzen een goede schutkleur hebben en voor de argeloze wandelaar laat staan hondenuitlater niet zichtbaar zijn. Pas als de vogels opvliegen dan zie je de opvallende witte vlekken op staart en vleugels.

De twee vogels zijn ontdekt door Ruud van Beusekom op 9 november. Ze zitten altijd bij elkaar. Eén waarnemer heeft 3 exemplaren gezien maar dit bleek een vergissing doordat ze bij het mobiel invoeren haar leesbril niet op had.

De vogels zitten zowel op het binnen- als buitendijks gedeelte van de kade. Op dezelfde plek verbleef op de basaltblokken op het buitendijks gedeelte een paar dagen een Waterspreeuw maar deze is na 10 november niet meer teruggezien.

Bekijk ook het filmpje van de twee Sneeuwgorzen:

Dirk Prop
Foto's en filmpje: Ricardo van Dijk

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen