Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerschapen2

WitwangsternDe vogel van de maand is de Witwangstern. Op 27 juli ontdekte Hans van Oosterhout zes vogels tegenover de Zomerkade in Huizen, foeragerend boven de matten Fonteinkruid in het Gooimeer. En het bevalt de sterns hier blijkbaar goed, want ze zitten er nog steeds. (UPDATE: niet meer sinds 5 aug)

Ze zijn duidelijk gedrongener dan een Visdief maar ze zijn hiervan direct in het zomerkleed te onderscheiden door de zwarte buik. Oppervlakkig lijken ze wel op een Zwarte Stern maar zoals de naam al zegt springt de witte wang direct in het oog.

De Witwangstern wordt in Nederland niet veel gezien. Dit jaar is echter heel uitzonderlijk want deze stern heeft voor het eerst sinds 1999 weer in Nederland gebroed hebben, namelijk in de Kropswolderbuitenpolder. Misschien niet direct bekend bij jullie, maar dat ligt in de buurt van Hoogezand. Het kan dus goed zijn dat vogels boven het Gooimeer afkomstig zijn uit Groningen.

Om ze goed te kunnen bekijken is het wel aan te bevelen een telescoop mee te nemen. Vanaf het fietspad kun je ze dan prima bekijken.

Er valt echter nog veel meer te zien. Tussen de waterplanten kun je een groep van 22 Geoorde Futen zien foerageren. Een heel bijzonder gezicht in het Gooi. Verder drijven er honderden Krakeenden en Meerkoeten die zich te goed doen aan de knoppen van het Fonteinkruid. In de oeverzone hoor je Waterhoen en Dodaars roepen. En alsof dat allemaal niet genoeg is komen er tegen de schemering duizenden Boerenzwaluwen die neerstrijken in het riet om daar te overnachten. Het aantal kan oplopen tot bijna 10.000. En let goed op want meestal jagen er ook een paar Boomvalken die aangetrokken worden door zoveel voedsel. Het valt voor een valk niet mee om een zwaluw te grijpen want je ziet ze meestal heel veel uitvallen doen voordat ze er een te pakken hebbben.

Dirk Prop
Foto: Dick Hoogenboom

Witwangstern (Foto: Dick Hoogenboom)

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen