Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerschapen2

BosuilDe drie jonge bosuilen laten zich beduusd wegen en ringen door Harry de Rooij en Pascal Gijsen van de roofvogelwerkgroep. 28 leden van de VWG uit het hele Gooi zijn naar de Wakkere Dijk gereden om deze gebeurtenis bij te wonen. Het scheelde niet veel of de ringsessie was afgelast vanwege het ontbreken van jonge uilen in ons werkgebied.

In tegenstelling tot vorig jaar zijn er weinig eikels en beukennootjes en daardoor ook minder bosmuizen. Dit is het stapelvoedsel van de uilen en als dat ontbreekt dan slaan de uilen liever een jaar over dan op hoop van zegen ondanks de voedselschaarste toch maar te proberen een broedsel te produceren. We mochten ons daarom gelukkig prijzen dat in de periferie van het Gooi toch een uilenpaar succesvol drie uilskuikens had weten groot te brengen. Wellicht zijn de uilen aan de rand van de Eempolder minder afhankelijk van het voorkomen van de bosmuis dan dieper in het Gooi. De uil heeft hier een gevarieerd dieet zoals onder andere te zien was aan een pootje van een spreeuw dat onder de kast lag...

Hoewel de bosuil bekend staat om zijn agressieve gedrag tegenover indringers was daar nu niet veel van te merken. De oudervogels bleven ergens in de nok van de schuur zitten en lieten zich niet zien. Bij het naderen van de groep stak een van de jongen zijn kop uit het gat van de nestkast maar Harry wist het jong nog tijdig te pakken samen met zijn jongere broers of zusters. Na een uitgebreide foto-shoot werden de jongen gewogen en geringd. De jonge vogels waren mooi op gewicht en zullen een over een week vrolijk rondvliegen.
Dank gaat uit naar het gezin van Tweel dat deze excursie in hun schuur mogelijk maakte, maar vooral omdat ze hun boerenerf zodanig inrichten dat de bosuil en andere wilde dieren er een plek kunnen vinden.

En namens alle excursieleden dank ik natuurlijk de uilenonderzoekers Harry de Rooij en Pascal Gijsen voor het buitengewoon informatieve en daarnaast grappige commentaar.

Foto's van Bert Roelofs en Dirk Prop

Bosuil 1/8
Het grootste jong ruikt onraad vanuit de nestkast in de nok van de schuur.

Bosuil 2/8
Harry weet het jong te pakken voordat deze wegfladdert.

Bosuil 3/8
De kuikens laten zich de foto-shoot gedwee wel gevallen.

Bosuil 4/8
En dan wegen ...

Bosuil 5/8
...en ringen.

Bosuil 6/8
Sterren van de avond.

Bosuil 7/8
Nog een close-up.

Bosuil 8/8
De laatste groepsfoto en dan terug naar het nest.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen