Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerschapen2

BrandgansHet Hilversums Wasmeer is in 2012 door ons op broedvogels geinventariseerd. Grauwe Gans en Brandgans stelden ons aanvankelijk voor een raadsel. In april waren deze ganzen op een eilandje volop aan het nestelen. Maar waarom verschenen er in mei geen kuikens, zoals voorgaande jaren wel het geval was?

Dick Jonkers moest er het waadpak voor aantrekken en naar het eiland waden om er achter te komen wat hier aan de hand was: de Vos bleek de boosdoener, leeggeroofde nesten en kapotte eieren. Deze broedpogingen van grauwe gans en brandgans in relatie tot de aanwezigheid van vos, zorgen voor een dilemma in het beheer.

Boomvalk, foto: Ricardo van Dijk

Tijdens de broedvogelinventarisaite zijn er 36 verschillende broedvogelsoorten aangetroffen die in totaal goed waren voor 212 territoria. Een aantal soorten die goed ontwikkeld bos met een rijke kruid -en struiklaag prefereren zijn nog niet of slechts in kleine mate aanwezig. Het indertijd jonge bos wordt langzamerhand ouder en rijker wat aan deze soorten zeker ten goede zal komen. Een aantal indertijd karakteristieke en interessante broedvogels als dodaars, bergeend, kokmeeuw en geoorde fuut zijn verdwenen. Daartegenover zijn er ook een broedvogels bijgekomen, zoals kuifeend, zwarte specht en sijs.

Al met al kan geconcludeerd worden dat het gebied ondanks de grote aanslag die er op is gepleegd door de aanleg van de A27 nog steeds zeer de moeite waard is.

Lees pdfhier het volledige rapport.

Foto's: Juun de Boer en Ricardo van Dijk

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen