Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerschapen2

merelVan de week kwam er een gezamenlijke mededeling van het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC), het Erasmus medisch centrum, SOVON en het vogeltrekstation dat het usutu virus Nederland inmiddels bereikt heeft. Deze vogelziekte kan vooral tot ernstige gevolgen leiden voor onze merels. Dit van oorsprong Afrikaanse vogelvirus werd voor het eerst in Europa ontdekt toen er een onderzoek gedaan werd naar de doodsoorzaak van grote aantallen merels in Wenen.

Dat was in 2001 en sinds die tijd zijn er vergelijkbare gevallen geconstateerd in Italië, Spanje, Kroatië, Hongarije, Zwitserland en Tsjechië. Tot het jaar 2011 werden er in Duitsland enkele gevallen gemeld maar die aantallen namen pas explosief toe vanaf 2012 en vooral in Zuid Duitsland. Tot op heden zijn daar meer dan 100,000 gevallen bekend en vooral in de steden is ongeveer een derde van de merel populatie door deze ziekte geveld. Tot vorig jaar werden in het aan Nederland grenzende Noordrijn Westfalen zo’n 3000 dode merels gevonden en vanaf augustus dit jaar zijn er inmiddels meer dan 40 dode Nederlandse merels bij het DWHC aangemeld die het usutu virus bleken te hebben. Deze meldingen kwamen voornamelijk uit Gelderland, Brabant en Limburg en ook uit België komen inmiddels meldingen van dode merels binnen. De meeste gevallen van usutu virus worden gemeld tijdens een periode met warm weer.

Het vogeltrekstation heeft in Wageningen onderzoek gedaan aan kennelijk gezonde merels door bloedmonsters te nemen en daaruit is in twee gevallen de aanwezigheid van dit virus aangetoond. Een aantal ringstations, waaronder vogelringstation het Gooi, helpt door het nemen van monsters mee om de verspreiding van dit virus in kaart te brengen.

Naast de merel zijn ook een aantal andere soorten getroffen maar dan in beperkte mate. Dit zijn de ekster, gaai, kauw, huismus en de zwartkop. Ook zijn er gevallen bekend waarbij kanaries het slachtoffer zijn. Mogelijk zijn er ook uilen bij betrokken; een aantal in gevangenschap gehouden laplanduilen werden eveneens getroffen door dit virus.

Het usutu virus is bij merels te herkennen aan sterk vermagerde vogels met een slecht verenkleed, aan evenwichtsstoornissen en het nauwelijks te kunnen vliegen. Na 2-3 dagen zijn ze dood. Het heeft geen zin om zieke vogels naar de dierenambulance te brengen want die kan ze niet helpen. Op mensen heeft dit virus normaal gesproken geen effect hoewel er enkele gevallen bekend zijn waarbij mensen met een immuun probleem, zoals HIV, wel ziek kunnen worden. Er wordt daarom aangeraden om de handen te desinfecteren of goed te wassen nadat men een vogel in de hand heeft gehad. Wanneer er zieke of dode merels gevonden worden, wordt men verzocht dit te melden op de website van SOVON,  www. sovon. nl/dodevogels of het DWHC, www. dwhc. nl/meldingsformulier/ Zie ook https://www.vogeltrekstation.nl/nl/nieuws/usutuvirus-voor-het-eerst-merels-en-laplanduilen-nederland

 

Ringstation Het Gooi

 

Reacties   

0 #1 Dirk Prop 25-09-2016 14:30
Zijn er in het Gooi zieke merels gemeld? Ik zie wel merels met een nogal beroerd verenkleed, maar dat is vanwege de rui, denk ik.
Citeer
0 #2 Mieke 04-10-2016 09:42
Ik heb 1 merel man gezien die wel heel erg stilletjes was. Inderdaad slecht in de veren en niet vliegen. Scharrelde bij de struiken. Later niet meer gezien, dus dood?
Citeer
0 #3 Pascal 17-10-2016 18:07
Merels waren ook erg in de rui in die periode. Op de ringplek gemonsterde vogels zijn geen virussen aangetroffen toto nu toe.
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen