Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerschapen2

knobbelzwaanJan Nijhof is atijd met taal en vogels bezig. Dit maal is het onderwerp de knobbelzwaan.

Knobbelzwaan = Cygnus olor =Deens: Knopsvane = Duits: Höckerschwan =Engels: Mute swan= Frans: Cygne tuberculée= Fries: Knobbelswan = Noors: Knoppsvane = Portugees: Cisne vulgar = Spaans: Cisne vulgar = Zweeds: Knölsvan

De vogel heet bij ons en in het Deens, Duits, Frans, Fries, Noors en Zweeds knobbelzwaan naar de zwarte bobbel op de snavel.. Knobbel, knop, knopp en knöll horen in een groep woorden die met kn beginnen en duiden op iets afgeronds , gedrongens. Zwaan, svane, Schwan, swan, svan zijn duidelijk verwant en gaan terug op woorden die “klank” betekenen. Er is onenigheid of deze naam is gegeven vanwege het fluitende geluid van de vleugels van de knobbelzwaan of naar aanleiding van de luide roep van de wilde zwaan.

Cygnus komt van het Griekse woord voor zwaan en cygne en cisne stammen daarvan af, olor is de Latijnse naam van de zwaan.

De vogel mag dan in het Engels mute (stom = geen geluidmakend) heten, ze sissen en grommen echter wel en bovendien maken ze nog dat geluid bij het vliegen.

Tuberculé komt van het Latijnse tuberculum: een kleine bult of zwelling.

Op het Iberisch schiereiland vinden ze hem “gewoon“.

 

Jan Nijhof.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen