Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerdrieteenstrandloper

koekoek2kleinHet is niet de eerste keer dat de koekoek vogel van het jaar is, alleen was het toen regionaal en alleen binnen het onderzoekgebied van de eigen Vogelwerkgroep. Het jaar waarin de aandacht voor deze door zijn roep opvallende vogel werd gegenereerd was 2010. Het initiatief sloeg aan en werd een groot succes.

Maar liefst 286 waarnemingen werden verzameld door 122 waarnemers. Een berekening om vast te stellen om hoeveel territoria het dan zou gaan leverde 39 broedparen op. Het werkelijke aantal zal hoger zijn geweest, maar hoeveel zal nooit duidelijk worden, omdat geen echte op de koekoek gerichte territoriumkartering is uitgevoerd. In onze eigen avifaunapublicatie ‘Vogels tussen Vecht en Eem’ uit 1987 komen we nog tot de kwalificatie vrij talrijke broedvogel, ofwel minimaal 251 broedparen.

koekoekgrUit landelijke broedvogelinventarisaties blijkt, de stand van de koekoek al tientallen jaren achtereen terugloopt. De oorzaken daarvan zijn niet duidelijk. Waarschijnlijk gaat om een combinatie van factoren, waarbij klimaatverandering een belangrijke rol zou kunnen spelen. Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming Nederland hebben daarom hun krachten gebundeld en 2017 uitgeroepen tot het jaar van de koekoek. Speerpunt is een zoektocht naar de leemten in kennis over de koekoek. Verder door veel publiciteit belangstelling te wekken voor het wel en wee van de soort.

Als coördinator voor het werkgebied van de Vogelwerkgroep fungeert Dick Jonkers. Iedereen wordt opgeroepen om waarnemingen van koekoeken in ons verspreidingsgebied te melden via onze website. Ga hiervoor rechtstreeks naar deze invoerpagina.

Een overzicht van de eerder ingevoerde waarnemingen kun je hier opvragen.

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Uitgelicht

Nieuwsbrieven groene Gooise organisaties

In de infoschuur werken zeven groene organisaties samen, waaronder onze Vogelwerkgroep. Bij al deze organisaties verschijnen regelmatig nieuwsbrieven. Hoe je je kunt abonneren op deze nieuwsbrieven vind je hier.

 

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan vier maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:05-11-2018 08:45

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel197406-11-2018 11:20
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk703-04-2018 00:02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.

Reacties

 • Cursussen

  Niek Wieringa 31.10.2018 10:05
  Graag geef ik op voor de voorjaarscursus 2019 mevr. Wieringa de Waard tel 06-53974911 adres Zoddeland ...

  Lees meer ...

   
 • Cursussen

  Francis Bakker 22.10.2018 14:12
  Dag Harm, De Voorjaarscursus start op dinsdag 5 maart 2019, duurt 6 weken en de tussenliggende weekends ...

  Lees meer ...

   
 • Cursussen

  Harm 22.10.2018 11:23
  Hallo, weten jullie al wanneer er een voorjaarscursus is? Of is er een wachtlijst zodat ik te horen krijg ...

  Lees meer ...