Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerdrieteenstrandloper

graszangerklHet voorjaar is afgelopen, maar toch kunnen we ook in juli nog verrassende nieuwe territoriale broedvogels ontdekken, zoals Carel de Vink bewees toen hij op 1 juli tijdens een rondje Naardermeer in de gras-/pitrusvelden van de Hilversumse Bovenmeent tussen de zang van de rietzanger, sprinkhaanzanger, rietgors en kleine karekiet plotseling een afwijkend geluid hoorde dat hij al snel wist thuis te brengen: een graszanger. In het Gooi is dit een zeer zeldzame vogelsoort: het gaat om de vierde melding ooit, na waarnemingen in 2007, 2010 en 2015.

De soort heette Waaierstaartrietzanger, maar dit is sinds de laatste herziening afgeschaald naar Graszanger. Blijkbaar hebben de Nederlandse naamgevers een voorkeur voor “gras”, zoals in Grasmus en Graspieper. En bovendien, wat verbeeldt zo’n kapsonelijer met zijn waaierstaart zich wel? Voortaan moet hij als Graszanger door het leven.

De zang van de soort bestaat uit een telkens herhaald ‘dzzip’. Een enkele ‘dzzip’ valt te verwarren met verschillende andere piepende soorten, zoals Graspieper, Boompieper, Grauwe Vliegenvanger, Boomkruiper en zelfs IJsvogel, maar door de voortdurende herhaling met een frequentie van bijna 1 seconde is de zang onmiskenbaar.

graszanger

Tijdens de zang maakt de vogel ellipsvormige baltsvluchten, waarbij hij ook plotselinge verticale vluchtbewegingen naar boven en beneden kan maken. De Graszanger is een mediterrane soort die standvogel is en die dankzij de opwarming van de aarde langzaam zijn verspreidingsgebied in noordelijke richting uitbreidt. De soort is in Nederland zeer zeldzaam waarbij, niet verwonderlijk, de meeste waarneming uit Zeeland komen. Op de Melkmeent hadden zich op zondagmiddag 2 juli om 14 uur een tiental vogelaars verzameld om de balts van deze Graszanger in levende lijve te bekijken. En met succes, want elke 5 minuten vloog de vogel op vanuit de distel- en grasvegetatie om zijn baltsvluchtje uit te voeren. Na een minuutje of zo viel hij weer in, waarna hij tot ergernis van de fotografen telkens onzichtbaar werd in de dichte vegetatie. 

graszanger2

Het is duidelijk dat de vogel nog geen partner heeft, maar wel de ambitie om deze te bemachtigen.  Het biotoop is ideaal voor de vogel en de kans is groot dat hij ook de komende weken hier aanwezig zal blijven. Op een gegeven moment zal de zang wel inzakken, omdat hij een partner gevonden heeft (of eigenlijk omgekeerd) en met een broedsel begint, of omdat hij verder trekt om te kijken of hij in een ander gebied meer succes heeft. Zolang het nog kan, raad ik iedereen aan om dit bijzondere vogeltje te gaan bekijken vanaf de Melkmeent.

Op waarneming.nl zijn de waarnemingen hier te zien.

Met dank aan Carel voor het ontdekken van de soort.

 

Dirk Prop

Foto graszanger: Arjan Miete

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Uitgelicht

Nieuwsbrieven groene Gooise organisaties

In de infoschuur werken zeven groene organisaties samen, waaronder onze Vogelwerkgroep. Bij al deze organisaties verschijnen regelmatig nieuwsbrieven. Hoe je je kunt abonneren op deze nieuwsbrieven vind je hier.

 

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan vier maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:05-11-2018 08:45

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel197406-11-2018 11:20
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk703-04-2018 00:02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.

Reacties

 • Cursussen

  Niek Wieringa 31.10.2018 10:05
  Graag geef ik op voor de voorjaarscursus 2019 mevr. Wieringa de Waard tel 06-53974911 adres Zoddeland ...

  Lees meer ...

   
 • Cursussen

  Francis Bakker 22.10.2018 14:12
  Dag Harm, De Voorjaarscursus start op dinsdag 5 maart 2019, duurt 6 weken en de tussenliggende weekends ...

  Lees meer ...

   
 • Cursussen

  Harm 22.10.2018 11:23
  Hallo, weten jullie al wanneer er een voorjaarscursus is? Of is er een wachtlijst zodat ik te horen krijg ...

  Lees meer ...