Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerslangenarend

kuifeendZoals jullie waarschijnlijk hebben vernomen worden de laatste dagen meer wilde vogels dood gevonden op meerdere plaatsen, en is in een aantal gevallen daarvan hoog-pathogene vogelgriep gediagnosticeerd.
Overzichten van positief gevonden wilde vogels kun je o.a. zien bij de NVWA. en WURBVR.

Echter, via deze vogelgriepsurveillance is niet bekend wat de volledige scala van wilde vogelsoorten is dat dood gevonden wordt in gebieden waar vogelgriep aangetoond is. Ook is niet bekend hoeveel individuen van elke soort dood gevonden worden. Daardoor blijft de impact van het virus op wilde vogels onderbelicht, terwijl je objectieve feiten moet hebben om beleidsmakers te overtuigen.

Wat is ons doel? Het voornaamste doel is om de impact van hoog-pathogene vogelgriep op wilde vogels in Nederland in het komende najaar en de winter te bepalen door de omvang van de sterfte van wilde vogels door dit virus zo goed mogelijk te registreren. Daarbij zou het IJsselmeer en aangesloten wateren van groot belang kunnen zijn. In 2016/2017 werden namelijk veel wilde vogels dood gevonden op het IJsselmeer, Markermeer, en de randmeren. Rijkswaterstaat had de taak om dode vogels uit het water te halen en op te ruimen, soms tientallen tot honderden per keer. Ze voeren uit van verschillende plaatsen rondom het IJsselmeer (b.v. Harderwijk, Lelystad, Hoorn) in RIBs (rigid inflatable boat; een rubberboot met aluminium vloerdelen), en verzamelden karkassen in plastic zakken en in plastic tonnen, die naar land gebracht werden en vervolgens naar de Rendac in Friesland om verbrand te worden. Echter, vaak kwamen we toen niet verder dan het geschatte aantal karkassen, zonder soortgegevens. Dat kwam omdat de opruimers in het algemeen geen vogelkenners waren, en zij bovendien hun handen vol hadden met het varen en opruimen.

Deze keer willen we het graag beter doen, en Rijkswaterstaat is bereid om mee te werken. Om bij deze opruimacties toch de aantallen en soorten wilde vogels te registreren, zoeken we vrijwilligers, die voldoende kennis hebben om vogelsoorten te herkennen, en die bereid zijn om mee te gaan op de boot. Meegaan zou op eigen risico zijn. Daarbij wordt PPE (personal protective gear) gedragen, om besmetting met vogelgriepvirus te voorkomen. (Overigens is in recente jaren in Europa geen overdracht van hoog-pathogeen vogelgriepvirus van vogels naar mensen waargenomen.) De taak zou zijn om aantal karkassen per vogelsoort (eventueel geslacht en leeftijdscategorie) te turven. Daarmee kunnen we niet alleen een minimumgetal vaststellen van de wilde vogelsterfte tijdens deze vogelgriepuitbraak, maar ook welke vogelsoorten het meeste ervan te lijden hebben.

Tot op heden is in en rondom Flevoland nog geen sterfte geconstateerd, maar zodra dit wel het geval is zoeken we vrijwilligers die mee willen helpen met tellen. Belangstellenden kunnen zich bij mij opgeven.

Vriendelijke groet, en laat a.u.b. weten als er nog vragen zijn, Thijs Kuiken, hoogleraar aan Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam, e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..