Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerslangenarend

Plan Bovenmeent

Lees meer
15 feb 2016 20:54 - 15 feb 2016 20:55 #28 door Ricardo van Dijk
Plan Bovenmeent werd gestart door Ricardo van Dijk
Op 9 februari was er in de Infoschuur een brainstormavond over de Bovenmeent bij het Naardermeer. Boswachter Gradus Lemmen gaf informatie over de gerealiseerde natuurverbinding met de Ankeveense Plassen. Nieuw in de omgeving van deze Ankeveense plassen is het initiatief om bootjes, met name sloepen, (al dan niet gemotoriseerd) door de bestaande trekvaart te laten varen langs de zuidkant van de Bovenmeent. Dat initiatief kan de aanwezige natuur verstoren en daarom wordt er naar mogelijkheden voor natuurcompensatie gezocht. Tot verbazing van vele aanwezige leden van de VWG is het plan bedacht om de huidige paden door de Bovenmeent af te sluiten en het kijkpunt (het 'vogelaarsbankje') op te heffen. In plaats daarvan komt er dan een verlengd wandelpad aan de noordkant van de Bovenmeent en een ander fietspad aan de zuidkant van de Bovenmeent. Het plan werd niet erg positief ontvangen omdat niet duidelijk werd welke natuurwaarden erg gecompenseerd moesten worden en of het opheffen van de huidige paden daar de juiste oplossing voor was. Het plan zal nog voor veel discussie zorgen tussen de beheerder en de vogelaars van de Bovenmeent. Gradus Lemmen heeft een uitnodiging gedaan om in april een veldexcursie te houden over de plannen. Wordt vervolgd dus.
In de afbeelding heb ik een zo goed mogelijke reproductie proberen te maken van het plan dat gepresenteerd werd. De luchtfoto die op de bewuste avond getoond werd, was echter verouderd, want de nieuwe natuurverbinding was er niet op te zien. Op deze afbeelding is dat wel te zien en heb ik de verandering van paden ingetekend.

Laatst bewerkt 15 feb 2016 20:55 door Ricardo van Dijk.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
15 feb 2016 22:21 #29 door Dirk Prop
Beantwoord door Dirk Prop in topic Plan Bovenmeent
Een goede samenvatting, Ricardo.
Een kleinigheidje: het pad naar de huidige schuilhut vanaf het laarzenpad blijft in principe gehandhaafd.
Ik was op deze avond gematigd positief. Ik vind het namelijk een goed streven om grote aaneengesloten oppervlaktes ongestoord natuurgebied te creëren. Dit wordt bereikt door het doorgaande fietspad op te heffen en de grote stromen fiets- en scheepsverkeer langs de rand te leiden. Bijkomend voordeel van het pad aan de noordzijde is dat je vandaar een groot deel van de dag een perfecte belichting hebt over het gebied. Natuurmonumenten is ook bereid om hier een nieuwe schuilhut aan te leggen, mogelijk met een aangelegd slikveld.
Qua beleving doet het autoverkeer natuurlijk enigszins afbreuk.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
26 juni 2017 11:30 #44 door Ricardo van Dijk
Beantwoord door Ricardo van Dijk in topic Plan Bovenmeent
Nieuwe recreatieroute voor het Naardermeer komt er aan!
Eindelijk gaat het gebeuren, een fiets/ecotunnel onder het spoor door bij Naarden. Dus vanaf de Karnemelksloot kun je dan onder het spoor doorsteken naar Stadszigt. Lees hier meer:
www.noord-holland.nl/Actueel/Archief/201...ar_samen_door_tunnel

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.134 seconden