Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerblauwereiger2

Markerwadden VOL - OPGEVEN NIET MEER MOGELIJK

Categorie
Excursie
Datum
zondag 25 augustus 2019
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vertrekplaats
NS Bussum Zuid
Contact
OPGEVEN VÓÓR 1 JUNI (zie onderaan)
Aanvangstijd
NNTB: ochtend
Organisator(-en)
Feiko Prins
Eindtijd (indicatief)
eind van de middag

We gaan naar de Markerwadden, het eilandgebied in aanleg van Natuurmonumenten in het Markermeer. We rijden van station Bussum-Zuid naar Enkhuizen, waar we ons inschepen op het zeilschip Schuttevaer. We varen over het naviduct het Markermeer op, langs de natuurboog waar we speciaal letten op de verschillende soorten meeuwen.

We leggen aan in de haven van de Marker Wadden en gaan aan land. We maken een wandeling over het eiland en bekijken de vogels. Je kunt zelf een rondwandeling maken of meelopen met de vogelgidsen en samen alle vogels bekijken. Tijdens de presentatie aan boord leggen we ook de route opties uit en geven we een update van waar je welke vogels kunt verwachten. Afhankelijk van de wind is het ongeveer 1,5-2uur varen naar het eiland. We blijven hier tot 4 uur in de middag, zodat we alle tijd hebben om het eiland en de omgeving van alle kanten te bekijken. Er zijn drie vogelhutten en een kijkscherm langs het wandelpad.

Het eiland is volop in ontwikkeling. Op dit moment vinden we hier een pionierstadium met op sommige plaatsen de eerste begroeiing en veel zandbanken en slikken. Ook zijn de eerst aangelegde plekken al verder ontwikkeld. Een heel open landschap. Het is bijzonder om het eiland te kunnen zien in deze fase.

Augustus is een goede maand voor steltlopertrek. De vogels keren terug van hun broedgebieden en zijn op weg naar het zuiden. De volwassen vogels komen eerst door, en wat later ook de juvenielen. We verwachten soorten als kemphaan, krombekstrandloper, kleine strandloper, bonte strandloper, oeverloper en steenloper. Ook op soorten als grauwe franjepoot maken we een kans.

Afgelopen twee jaar maakten flinke groepen oeverzwaluwen gebruik van het eiland samen met de in augustus oplopende aantallen zwarte sterns, laag over het water joegen ze op dansmuggen. Tussen de zwarte sterns zoeken we naar witvleugelsterns, hoe later in het jaar hoe lastiger het te zien is, aangezien de vogels in de rui zijn naar hun winterkleed.

Er verbleven ook al veel soorten eenden, zoals bergeend, slobeend, krakeend, kuifeend, tafeleend en ook al smient. Ook maken we kans op soorten als slechtvalk, bruine kiekendief, Pontische meeuw, lepelaar, paapje, tapuit, boerenzwaluw, huiszwaluw en gele kwikstaart.

De boottocht is incl. soep met brood op de terugtocht. De kosten voor deze excursie zijn € 50 incl. de toegang tot het eiland.

Opgave verplicht, stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met opgave van je naam, aantal personen en telefoonnummer. Stuur svp een kopie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ! Je krijgt van Debbie dan bericht over de betaling.

 

DE EXCURSIE IS VOLGEBOEKT. 

OPGEVEN IS NIET MEER MOGELIJK

JE KUNT JE OP DE WACHTLIJST LATEN ZETTEN BIJ Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 
 

Programmakalender