Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerwitstuitbarmsijs

Lezing 'stadsvogels en in het bijzonder de Gierzwaluw'

 Registratie gesloten
 
0
Categorie
Lezing
Datum
donderdag 19 oktober 2017
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Locatie
Infoschuur
Aanvangstijd
20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Organisator(-en)
Feiko Prins

Gert de Jong en Koen Wonders

 

In de periode 2013-2017 heeft de gemeente Amsterdam nestplaatsen van gierzwaluwen laten inventariseren. Deze gebiedsdekkende census van nestplaatsen is in 2013 begonnen in het oudste deel van de stad, waarna ieder jaar een nieuwer deel van de stad is onderzocht. In 2017 is het onderzoek afgerond met het inventariseren van de naoorlogse stadsdelen. Sinds 2016 hebben ook de gemeentes Diemen en Amstelveen zich aangesloten bij dit project.

Het doel van de inventarisatie is het mogelijk maken van een betere bescherming van de nestplaatsen en uitvoering van de Wet natuurbescherming (2017, eerder de Flora- en faunawet 2002). Hiertoe krijgt de gemeente een adreslijst van de geregistreerde nestplaatsen van gierzwaluwen, maar ook van andere gebouwbewonende soorten als huismus en spreeuw (bijvangst van dit onderzoek). Hierdoor kunnen vergunningverleners inzien waar eventuele problemen zullen optreden, bijvoorbeeld bij sloop en renovatie van gebouwen. Door het openbaar maken van de data via een verspreidingskaart kunnen ook bewoners en anderen gebruik van de informatie (https://maps.amsterdam.nl/vogels/?LANG=nl).

 

Gierzwaluwen inventariseren is tijdrovend, maar eerder is aangetoond dat het wel mogelijk is. Vooral de inventarisatie in Noordwijk (Verkade 2015, in Limosa) diende als voorbeeld. Hein Verkade maakt bijvoorbeeld een uitgebreide verkenning van het plangebied in het jaar voorafgaand aan de eigenlijke inventarisatie. Wij laten zien hoe we de methode hebben aangepast aan een grotere stad als Amsterdam. De kennis van diverse leden van de Gierzwaluwwerkgroep Amsterdam is onmisbaar geweest bij de start van dit onderzoek. De inventarisatie wordt uitgevoerd op de fiets en te voet, door te luisteren en te kijken naar gierzwaluwen en sporen. Nestplaatsen worden in het veld on-line geregistreerd in een veldapplicatie en er worden foto’s gemaakt van de invliegplaatsen, zodat de data te controleren zijn. In verschillende fasen van het broedseizoen kun je verschillende waarnemingen doen. Zo hoor je in juli vaak jongen piepen bij het voeren op het nest, wat met zekerheid een actief nest aantoont.

We laten voorbeelden zien van de meest voorkomende nestplaatsenkeuzes. Dakpannen blijken nog steeds van groot belang voor gierzwaluwen in Amsterdam, vooral de dakpannen in zogenaamde 19e eeuwse dakschilden. Alle grotere kolonies zitten in een dergelijk type dak. Verder laat dit onderzoek zien dat minstens 6% van de populatie in een nestkast broedt. Natuurinclusief bouwen is nu actueel maar de Gierzwaluwwerkgroep Amsterdam heeft sinds 1993 gezorgd voor duizenden nestkasten en neststenen in Amsterdam.

In de vooroorlogse gebieden zijn gierzwaluwen aanzienlijk afgenomen in aantal, maar de informatie hierover is grotendeels anekdotisch. De lokale achteruitgang wordt meestal verklaard door verlies van nestgelegenheid. Dit onderzoek laat verder zien dat in de naoorlogse gebieden gierzwaluwen toenemen. De resultaten worden vergeleken met een inventarisatie van Wouter van de Weijden uit 1973. Een retrospectief model voor alle gebieden samen laat zien dat de gierzwaluwpopulatie van Amsterdam mogelijk met 50% is afgenomen sinds begin jaren 70.

 
 

Aanmelden

Via de volgende knoppen kunt u zich aanmelden als lid of nieuwsbrief of u kunt zich inschrijven voor de vogelherkenningscursus.

 

Klik hier voor aanmelden lidmaatschap

buttonautomatischincasso

Klik hier voor aanmelden nieuwsbrief

Klik hier voor inschrijving vogelherkenningscursus

Programmakalender

Uitgelicht

Nieuwsbrieven groene Gooise organisaties

In de infoschuur werken zeven groene organisaties samen, waaronder onze Vogelwerkgroep. Bij al deze organisaties verschijnen regelmatig nieuwsbrieven. Hoe je je kunt abonneren op deze nieuwsbrieven vind je hier.

 

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

 

IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:17-04-2024 14:21

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel
Melden
Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel246224-04-2024 22:02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forumactiviteit

  • Geen berichten om weer te geven.