Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerdroog

Lezing 'stadsvogels en in het bijzonder de Gierzwaluw'

 Evenement afgelopen
 
0
Categorie
Lezing
Datum
donderdag 19 oktober 2017
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Locatie
Infoschuur
Aanvangstijd
20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Organisator(-en)
Feiko Prins

Gert de Jong en Koen Wonders

 

In de periode 2013-2017 heeft de gemeente Amsterdam nestplaatsen van gierzwaluwen laten inventariseren. Deze gebiedsdekkende census van nestplaatsen is in 2013 begonnen in het oudste deel van de stad, waarna ieder jaar een nieuwer deel van de stad is onderzocht. In 2017 is het onderzoek afgerond met het inventariseren van de naoorlogse stadsdelen. Sinds 2016 hebben ook de gemeentes Diemen en Amstelveen zich aangesloten bij dit project.

Het doel van de inventarisatie is het mogelijk maken van een betere bescherming van de nestplaatsen en uitvoering van de Wet natuurbescherming (2017, eerder de Flora- en faunawet 2002). Hiertoe krijgt de gemeente een adreslijst van de geregistreerde nestplaatsen van gierzwaluwen, maar ook van andere gebouwbewonende soorten als huismus en spreeuw (bijvangst van dit onderzoek). Hierdoor kunnen vergunningverleners inzien waar eventuele problemen zullen optreden, bijvoorbeeld bij sloop en renovatie van gebouwen. Door het openbaar maken van de data via een verspreidingskaart kunnen ook bewoners en anderen gebruik van de informatie (https://maps.amsterdam.nl/vogels/?LANG=nl).

 

Gierzwaluwen inventariseren is tijdrovend, maar eerder is aangetoond dat het wel mogelijk is. Vooral de inventarisatie in Noordwijk (Verkade 2015, in Limosa) diende als voorbeeld. Hein Verkade maakt bijvoorbeeld een uitgebreide verkenning van het plangebied in het jaar voorafgaand aan de eigenlijke inventarisatie. Wij laten zien hoe we de methode hebben aangepast aan een grotere stad als Amsterdam. De kennis van diverse leden van de Gierzwaluwwerkgroep Amsterdam is onmisbaar geweest bij de start van dit onderzoek. De inventarisatie wordt uitgevoerd op de fiets en te voet, door te luisteren en te kijken naar gierzwaluwen en sporen. Nestplaatsen worden in het veld on-line geregistreerd in een veldapplicatie en er worden foto’s gemaakt van de invliegplaatsen, zodat de data te controleren zijn. In verschillende fasen van het broedseizoen kun je verschillende waarnemingen doen. Zo hoor je in juli vaak jongen piepen bij het voeren op het nest, wat met zekerheid een actief nest aantoont.

We laten voorbeelden zien van de meest voorkomende nestplaatsenkeuzes. Dakpannen blijken nog steeds van groot belang voor gierzwaluwen in Amsterdam, vooral de dakpannen in zogenaamde 19e eeuwse dakschilden. Alle grotere kolonies zitten in een dergelijk type dak. Verder laat dit onderzoek zien dat minstens 6% van de populatie in een nestkast broedt. Natuurinclusief bouwen is nu actueel maar de Gierzwaluwwerkgroep Amsterdam heeft sinds 1993 gezorgd voor duizenden nestkasten en neststenen in Amsterdam.

In de vooroorlogse gebieden zijn gierzwaluwen aanzienlijk afgenomen in aantal, maar de informatie hierover is grotendeels anekdotisch. De lokale achteruitgang wordt meestal verklaard door verlies van nestgelegenheid. Dit onderzoek laat verder zien dat in de naoorlogse gebieden gierzwaluwen toenemen. De resultaten worden vergeleken met een inventarisatie van Wouter van de Weijden uit 1973. Een retrospectief model voor alle gebieden samen laat zien dat de gierzwaluwpopulatie van Amsterdam mogelijk met 50% is afgenomen sinds begin jaren 70.

 
 
 

Programmakalender

Uitgelicht

 Excursiepromo

  ©Jessica Pieren

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan vier maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:20-07-2018 16:41

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel193515-07-2018 17:24
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk703-04-2018 00:02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.

Reacties

 • Werkgroep Zwaluwen

  Paul Wagemans 20.07.2018 21:21
  Ik woon in Gent, België. Sinds de mysterieuze ramp die de trekkende zwaluwen in Afrika dit voorjaar overkwam ...

  Lees meer ...

   
 • Column Kang: Eén met de natuur

  Dennis Hurkmans 28.06.2018 14:35
  Twee goede columns van Kang (over de muizen en deze): interessant, met humor, goed geschreven. Ik ...

  Lees meer ...