Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerwitstuitbarmsijs

zeearend4klEen tweede zeearendpaar heeft zich gevestigd in Noord-Holland en wel in de Baai van Ballast, het uiterste noordwestelijke puntje van ons werkgebied. In tegenstelling tot het paar in het Eemmeer is dit paar in 2023 succesvol want het ziet er naar uit dat binnenkort twee jongen uit gaan vliegen. Meer hierover is hier te lezen. Bijzonder is dat er met dit broedgeval een merkwaardig grensconlict boven water komt.

De Vogelwerkgroep Amsterdam claimt dat het broedgeval binnen hun werkgebied ligt, maar in de statuten van onze vogelwerkgroep VWG staat dat het Amsterdam-Rijnkanaal de westgrens van ons werkgebied is en dat Weesp en het eiland waar de arend broedt dus tot ons gebied behoren. Ook in de monumentale avifauna van de VWG uit 1987 staat deze begrenzing duidelijk gedocumenteerd. Echter, de titel van het boek luidt ‘Vogels tussen Vecht en Eem’, in plaats van ‘Vogels tussen Amsterdam-Rijnkanaal en de Eem’. Uit het oogpunt van alliteratie en bondigheid is het begrijpelijk dat de redactie voor de andere titel heeft gekozen, maar de verwarring over de exacte grens is hiermee wel versterkt.

Hoe dan ook, het zal de zeearenden om het even zijn. En ze zijn in goede handen bij de Amsterdammers, die zelfs een lichtelijk overbezorgde indruk maken in hun vrees dat een jong te water zal belanden  en verdrinken. Nu, dat zal wel meevallen. Natuurlijk zijn er volop andere risico’s,  maar er is alle reden om de komende periode extra naar boven te kijken op zoek naar langs zwevende zeearenden.

 

Tekst: Dirk Prop

Aanmelden

Via de volgende knoppen kunt u zich aanmelden als lid of nieuwsbrief of u kunt zich inschrijven voor de vogelherkenningscursus.

 

Klik hier voor aanmelden lidmaatschap

buttonautomatischincasso

Klik hier voor aanmelden nieuwsbrief

Klik hier voor inschrijving vogelherkenningscursus

Programmakalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
10
13
14
16
17
18
20
21
22
23
27
28
29
30
31

Uitgelicht

Nieuwsbrieven groene Gooise organisaties

In de infoschuur werken zeven groene organisaties samen, waaronder onze Vogelwerkgroep. Bij al deze organisaties verschijnen regelmatig nieuwsbrieven. Hoe je je kunt abonneren op deze nieuwsbrieven vind je hier.

 

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

 

IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:23-05-2024 14:07

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel
Melden
Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel246703-05-2024 10:42

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forumactiviteit

  • Geen berichten om weer te geven.