Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerwitstuitbarmsijs

Sinds 1998 doet de roofvogelwerkgroep Het Gooi/Utrecht gericht onderzoek naar roofvogels. We speuren naar roofvogels, vooral in de broedtijd. In het (vroege) voorjaar worden baltsende vogels gevolgd, hun nest gezocht en we proberen het verloop van het broedproces in beeld te krijgen. Wanneer dat mogelijk is worden eieren geteld en jongen gewogen, gemeten en geringd.

Wie dat leuk zou vinden, kan vrijwilliger worden bij de roofvogelwerkgroep. Het is niet nodig van te voren al veel kennis te hebben van de verschillende soorten roofvogels, al is dat natuurlijk wel prettig. Het is heel goed mogelijk ‘het vak te leren’ door bijvoorbeeld in het begin mee te lopen met een ervaren inventariseerder. De vogels goed leren herkennen is vooral een kwestie van veel de natuur in gaan en veel oefenen. Weten hoe je een broedgeval volgt en waar je op moet letten, leer je gaandeweg. Uiteindelijk kun je dan een eigen gebiedje onder je hoede nemen om daar de roofvogels te bestuderen. Sommige vrijwilligers hebben grote gebieden die ze inventariseren, maar het is ook mogelijk één specifiek roofvogelpaar te volgen.

Het roofvogelseizoen loopt ongeveer van februari tot augustus, maar dat is verdeeld over de verschillende soorten die niet allemaal tegelijk beginnen. Havik, Buizerd, Slechtvalk (en Raaf) beginnen vroeg in het voorjaar, Sperwer en Torenvalk starten vooral in april en Wespendief en Boomvalk sluiten de rij met hun start in mei en juni. Veel vrijwilligers volgen vooral Havik, Buizerd en Sperwer.

Behalve broedbiologisch onderzoek geeft de roofvogelwerkgroep voorlichting aan het publiek over roofvogels en hun rol in de natuur. Tot slot is een steeds belangrijk wordende activiteit het opkomen voor de belangen van de roofvogels. Behalve door directe roofvogelvervolging komen roofvogels steeds vaker in de problemen door de vernietiging van hun habitat, zelfs door natuurorganisaties. De roofvogelwerkgroep komt hiertegen in het verweer. Iedere vrijwilliger kiest zelf op welke activiteiten hij/zij zich wil richten.

Heb je interesse, meld je dan aan bij Hanneke Sevink Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Boomvalkjes 2020 1

Nest boomvalk 2020 (MartijnBoonman)