Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerprikkeldraad

De Commissie Buitenland organiseert sinds 1998 voor de VWG-leden jaarlijks een vogel-excursie naar het buitenland om minder vaak, of niet in ons werkgebied voorkomende soorten te leren kennen. De bestemming dient voor alle leden interessant te zijn, dus zowel voor de beginnende als voor de ervaren vogelaars. Je bent ongeveer een week met elkaar uitsluitend met vogelen bezig, wat niet alleen goed is voor de sociale contacten, maar je doet daarbij een macht aan kennis en ervaring op.

Kortom: een buitenland-reis is een boeiende belevenis en stimuleert het enthousiasme voor het vogelen.

Het is geen regel, maar meestal kiezen we het ene jaar een bestemming die per auto bereikbaar is; het andere jaar per vliegtuig. We zijn zelfs een keer per boot van Engeland naar Spanje gegaan, maar toen was de boot zelf ook een bijzondere vogelbestemming! Geprobeerd wordt de reizen zo goedkoop mogelijk te organiseren opdat het geld geen barriëre kan zijn om mee te gaan.

De bestemmingen zijn daarom eigenlijk altijd binnen Europa. Tot nu toe zijn de reizen gegaan naar: Zweden (Falsterbo), 2x Turkije (Istanboel), Frankrijk (Lac du Der), Spanje (Ebro-delta Bilbao), Oostenrijk (Neusiedlersee), Duitsland (Muritz, Mitten-Elbe Dummersee), 2x Polen (Warta/Oder en Bialowieza), 2x Griekenland (Lesbos), Hongarije (Hortobagy), (Oost)Bulgarije en de laatste keer naar de DonauDelta in Roemenië.

Allemaal bestemmingen die voor herhaling vatbaar zijn, maar we proberen toch telkens weer wat nieuws te bedenken. Hiervoor halen we overal informatie vandaan, ook van andere Vogelwerkgroepen waarmee de contacten in meerdere opzichten inspirerend zijn.

Een paar maanden na reis wordt een reünie gehouden. Iedere deelnemer krijgt dan het reisverslag met een lijst van waargenomen vogels. Dit verslag wordt ook op de website geplaatst, zodat iedereen kan zien wat hij heeft gemist en daarom misschien de volgende keer wel mee gaat. Daarnaast krijgen de deelnemers een DVD met de mooiste foto’s, samengesteld door de fotografenwerkgroep. Om de sfeer nog wat te verhogen wordt aan het eind van de avond de nieuwe bestemming bekend gemaakt.

De Commissie Buitenland wordt gevormd door Evert Constandse, Bertus van den Brink en Bert Roelofs; zij worden geholpen door vele ervaren vogelaars en fotografen binnen en buiten onze VWG.

Contact kan worden opgenomen door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te klikken.

Verslagen van eerdere reizen zijn hier te lezen:

 

Hieronder enkele foto's van de excursies van 2010.

2010 Blonde Tapuit
Op Lesbos zagen we vele ouders hun jongen voeren, zoals deze blonde tapuiten.

2010 Kijkhut
In de vogelkijkhut in Grietheort.

2010 Syrische Specht
In Hortobagy de Syrische specht en veel ander moois

2010 Voorjaar aan de Elbe
Voorjaar aan de Elbe