Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerwitstuitbarmsijs

ScholeksterRoodkeelduikers, kleine jagers, velduil, smelleken, zeekoeten, steenlopers, paarse, drieteen- en bonte strandlopers werden zaterdag 15 oktober gezien en gefotografeerd op de pier van IJmuiden door de VWG fotografie groep. Lees de sfeerimpressie van Hugo Weenen.

De roodkeelduikers, kleine jagers en velduil waren al een aantal dagen waargenomen op, en rond de pier van IJmuiden. En ook op deze fantastische zaterdagochtend lieten deze soorten zich in al hun schoonheid en in allerlei gedragsvarianten bijzonder mooi zien. Een roodkeelduiker was actief aan het einde van de zuiderpier, en kon tot op 5 meter gefotografeerd worden! Wat een zeldzame kans om zo'n fantastische soort te zien en fotograferen. De smelleken vrouw sloeg vlak voor ons een overtrekkende roodborst en ging die op z'n gemak achter een basalt blok zitten oppeuzelen. Wat een ongelofelijk mooi gezicht was dat! Kleine jagers waren continu aan het jagen, en lieten zich goed zien. Ook een zeekoet was vlak bij de pier te zien. Een velduil vloog over zee richting pier, te snel voor de meesten van ons, alleen Frans was snel genoeg om hem vast te leggen. Later zagen we de velduil hoog over de pier richting zee vliegen - wat ging die daar doen? Vogels op de pier reageerden op de velduil - het lijkt erop dat de velduil af en toe jaagt op vogels die op de pier rusten of voorbij trekken. Langs het strand waren drieteen- en bonte strandlopers te zien, op de pier paarse strandlopers en steenlopers. Bij het Kennemermeer een bladkoning gehoord, helaas niet gezien. Wat een fantastische dag, dit moeten we volgend jaar weer doen!

Hugo Weenen

 

Hieronder enkele van de foto's. (Smelleken, Paarse Strandloper, Drieteenstrandloper, Velduil en Tapuit). Binnenkort zijn alle foto's te zien op de pagina van de werkgroep fotografie van Helmoet Vos.

 

IJmuiden 11 - HW smelleken

 

IJmuiden 9 - RM paarse strandloper

 

Ijmuiden 2 - RM drieteenstrandloper

 

IJmuiden 8 - FvL velduil

 

IJmuiden 16 - RM tapuit