Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerzwartesten

r

2017 mei fotos iphone 225klOp Hemelvaartsdag stonden acht mensen om 5:30 uur klaar om te gaan wandelen in het Horsterwold onder leiding van excursieleiders Frank van de Weijer en Poul Hulzink. De tocht ging door een prachtig landschap, zeer groen en vruchtbaar, met afwisselend stukken bos, meer open gebied met veel verspreid struweel en waterpartijen. De meidoorn was net uitgebloeid, gelderse roos en hondsroos bloeiden volop.

Gelukkig werden we niet door de menshoge brandnetels gevoerd maar grotendeels over een fijn breed pad of over stukken waar door de Koninkpaarden het gras kort gehouden was. Alles bij elkaar een relaxte wandeling van 6,6 km.  Zeker in het begin was de zang overweldigend, blij dat we de zanglijsters en zwartkoppen niet hoefden te inventariseren, geen beginnen aan. Ook veel tjiftjafs, fitissen en later vinken.
Tijdens de tocht werden we keer op keer verrast door de vogelwereld ter plaatse: een zanglijster die een tureluur nadeed; een spotvogel met het gepiet van een scholekster op het repertoire; een zwartkop die het gekwebbel van de tuinfluiter wel heel lang volhield en op de valreep nog een merel met een zeer goed gelukte wielewaal.
Gelukkig waren er ook vogels die gewoon zichzelf waren. We genoten op meerdere plekken van de zoete zang van de zomertortel, één liet zich prachtig zien in een dode boom en deed daarna een mooie baltsvlucht. In elke struik zat een grasmus zijn krassend liedje te zingen, we hoorden de baltsroep van een vrouwtje koekoek en zagen daarna het paar elkaar achtervolgen in de lucht. We bewonderden kleine karekiet, kneu, putter en groenling mooi close-up in de zon. Ook een ijsvogel die eigenlijk te lang te netjes stil voor ons zat; bij nadere bestudering leek hij iets aan zijn ogen te mankeren. Hem sterkte gewenst.
2017 mei fotos iphone 221klOm 10:30 uur waren we weer terug bij de auto’s. Al met al een prachtige ochtend, bedankt Poul en Frank! De echte wielewaal houden we tegoed voor volgend jaar.
(Voor wie op eigen houtje nog een keer wil gaan, er zijn twee parkeerplaatsen op de Flediteweg Zeewolde, Frank zei dat over een maand er ook veel vlinders en libellen te zien zijn.)


Hedwig Schoorlemmer