Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerschapen2

halsbandparkietDe Halsbandparkiet is in ons werkgebied nog een zeldzame verschijning. Lang zal dit echter niet meer duren, want de soort rukt vanuit het westen snel op. In Weesp is al een enclave van vele 10-tallen vogels en de verwachting is dat binnen enkele jaren ook andere grote gemeentes in het Gooi gekoloniseerd zullen worden. Ruth van Kessel schreef een aardig artikel over deze groene exoten in het WeesperNieuws.
Er wordt verschillend gedacht over de toename van de Halsbandparkiet. De één beschouwt hun komst als een verrijking van onze natuur, de ander vindt dat hij bestreden moet worden, omdat hij onze inheemse dieren zou wegconcurreren uit de schaars beschikbare boomholtes. Vooral spechten kunnen hierdoor benadeeld worden. Toevallig worden dit jaar de waarnemingen van de groene en zwarte specht verzameld, als soort van het jaar 2011. We krijgen zo een goed beeld van het huidige voorkomen van de spechten en over 10 jaar kunnen we dan een vergelijking maken. Zullen "onze" spechten verdreven worden door deze kutparkieten vrolijk gekleurde vogels? We zullen het zien.
In ieder geval zullen Havik en Sperwer de komst van deze vogels weten te waarderen, als een welkome aanvulling op hun menu.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen