Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerschapen2

eempolder13april2016klJan Roodhart, beheerder van Natuurmonumenten van onder andere de Eempolder, stuurde ons bijgaand bericht. Slecht nieuws dit maal...

 

Woensdag 13 april jl. werd code oranje afgegeven voor de regio Amersfoort en Bunschoten, er werden forse buien verwacht. Terwijl er op enkele kilometers afstand slechts gerommel in de lucht was van het dreigende onheil en donkere luchten boven de open polder samenpakte, viel er slechts enkele millimeters water. Maar vooral in de Maatpolder viel wel ontzettend veel neerslag in een korte periode.

Tussen de 30 en 35 mm werd er in tijd van anderhalf uur opgevangen, de eerste neerslag was hagel met uitzonderlijk grote omvang van 1,5 tot 2 centimeter. Het weinige gewas wat gespaard was door de winterganzen is geheel kapot gehageld, bladeren van grootbladige zuring zijn zwaar gehavend.

eempolder13april2016

De kracht van de hagelbui zorgde dat de bladeren nu slechts als flarden aan de bladstelen aanwezig zijn. Naast dit geweld steeg ook het waterpeil in het gebied in zeer korte tijd, het veld was al plas-dras en buffer capaciteit was niet of nauwelijks aanwezig. De afvoer is behoorlijk beperkt omdat al het water via hoogwaterstuwen moet worden afgevoerd, dit alles maakte dat het gebied onderwater kwam te staan. Juist nu wanneer de vogels deels al hun legsel in het veld hadden, de verwachting is dat een groot deel van deze legsels weggespoeld zijn. De dag ervoor was de eerste inventarisatie ronde gedaan, ongeveer 50 grutto’s zaten al op eieren en daarbij ook nog eens veel kieviten en tureluurs. Een bezorgde veehouder en weidevogelliefhebber die in het gebied woont sloeg alarm, waarop direct de stuwen zijn verlaagd. Maar helaas de water overmacht was te groot en pas na 24 uur was er weer redelijk wat grasland te zien, te laat voor vele legsels.   Figuur 1 Maatpolder te Eemnes 24 uur na het noodweer.

Hopelijk starten de vogels die hun legsels verloren zijn opnieuw en is de schade nog enigszins beperkt, omdat het nog vroeg in het seizoen is behoord dat hopelijk te de mogelijkheden. De polder die gevuld was met weidevogelgeluiden herbergt een dag na het drama slechts het geluid van de vele meeuwen die zich te goed doen aan verloren legsels en verdronken pieren. Geen territoria afbakening van roepende grutto’s en slechts een enkele buitelende kievit. De grutto’s zitten weer net als een maand geleden in grote groepen, hopelijk hebben ze het vermogen om een her-legsel te produceren.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen