Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerzeearend3

Duikvlucht van Havik in Bijvanck

Lees meer
07 mrt 2016 21:54 #30 door Dirk Prop
Terugfietsend uit de Eempolder en nog een beetje namijmerend over de duizenden ganzen, eenden en steltlopers, die daar verbleven, zag ik boven de Bijvanck een groep van zo’n 50 kauwen vliegen. Ze zwermden rond op een manier die kenmerkend is voor kauwen en spreeuwen die een roofvogel “mobben”, en inderdaad kreeg ik het slachtoffer in beeld, een havik. De vogel cirkelde wat rond, continu lastig gevallen door de kauwen. Plots kantelde de havik en dook loodrecht naar beneden om enkele 10-tallen meters voor mij neer te duiken in een tuintje, achter een rododendron. Een turkse tortel vloog op en de havik vloog na een minuut ook weer verder, blijkbaar had hij zijn prooi gemist.
Ik vond het opvallend dat zo’n havik blijkbaar onverstoorbaar doorgaat met zijn jacht ook al wordt hij continu gestoord door kauwen. Of misschien profiteert hij er zelf van omdat hij tussen de kauwen minder opvalt?
Ook een dergelijk stootvlucht á la slechtvalk had ik nog nooit van een havik gezien. In de natuurgebieden zijn duiven steeds schaarser geworden, zou de Havik met de stootvlucht een tactiek uitproberen die geschikt is om ook duiven binnen de bebouwde te overvallen? We kunnen dan nog wat spektakel verwachten op onze voedertafeltjes.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.115 seconden