Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerzwartesten

r

LTO wil ganzen ook in de wintermaanden afschieten

Lees meer
30 juni 2017 08:32 #45 door Ricardo van Dijk
Uit de Gooi- en Eemlander van 27 juni:
(commentaar: de Eempolders dreigen nu af te glijden tot een complete schiettent - welke gewassen zijn er in januari en februari waaraan schade ontstaat?)

LTO Eemland eist actie provincie tegen ganzenplaag


Dat het beschermde weidevogelgebied tussen Eemmeer en A1 geteisterd wordt door een ganzenplaag wordt nu met harde cijfers onderbouwd. Veertigduizend zijn er eind vorig jaar geteld in het onderzoek van ecoloog René Schuurmans. Schadevergoedingen voor agrariërs rijzen de pan uit. Landbouworganisatie LTO en faunabeheerders gaan bij de provincie aan de bel trekken. Nieuw beleid is hard nodig.
Een van de aanbevelingen in het rapport is om als proef de komende vijf jaar ook ontheffing te verlenen aan jagers voor extra afschot van 1 januari tot 1 februari. Tot nu toe was er in de wintermaanden een rustperiode.
Ook in de zomer strijken er ganzen neer, maar in die maanden mag er wel gejaagd worden. De populatie zomerganzen wordt ook ingedamd met het prikken van zo’n 7500 eieren. Ganzen vreten grasland kaal. Zelfs wortels trekken zij mee.

Niet vergassen

De roep om ze te vergassen, zoals bij Schiphol, groeit onder Eemlandse boeren.Volgens Schuurmans is het echter een misverstand dat dit een oplossing is in deze regio. „Dat kan alleen bij zomerganzen die in juni in de rui zijn. Moeder gans en hun kinderen kunnen dan niet vliegen en worden bijeengedreven.”
Regionaal LTO-voorzitter Stef Huijgen is de overlast spuugzat. „We proberen ze te verjagen met vlaggetjes, door met een quad te rijden en met een laserpen die lichtflitsen geeft waar ze gek van worden. Het heeft geen effect.”
Volgens Huijgen zijn er ook genoeg jagers in de regio, maar die zijn soms al op leeftijd en haken af door alle regels waaraan zij moeten voldoen op de computer.

Andersom

Het onderzoek was ingesteld, omdat sommige bedrijven veel meer schade claimden bij het Faunafonds dan andere. „De provincie dacht dat het schadebedrag (jaarlijks 165.000) wel naar beneden kon. Nu blijkt dat andersom te liggen. Ik denk dat die schade drie of vier keer hoger uitpakt”, aldus Huijgen.

Veel boeren hebben geen snel internet buiten de bebouwde kom of konden niet erg overweg met de computer om alle digitale rompslomp in te vullen. „LTO gaat ze helpen. Met de schades zetten we druk op de ketel bij de provincie”, aldus Huijgen.

De ganzen trekken een grote wissel op de instandhouding van het landelijk uitgeroepen beschermde weidevogelgebied, omdat de schuilmogelijkheden afnemen.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.153 seconden