Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerzeearend3

Meer afschot mogelijk van Ganzen in Noord-Holland

Lees meer
30 juni 2017 08:54 #46 door Ricardo van Dijk
Helaas heeft de faunabescherming op 28 juni een rechtszaak verloren omtrent het Faunabeheerplan Noord-Holland voor wat betreft de afschot van ganzen.
Als ik het goed begrijp mogen Grauwe Gans, Brandgans en Canadese Gans nu weekrond (dus ook op zondag!) worden afgeschoten van 1 maart tot 1 november van zonsopgang tot zonsondergang.

De uitspraak kun je hier teruglezen:
www.raadvanstate.nl/uitspraken/zoeken-in...608&summary_only=&q=

Vreemde passage in het faunabeheerplan: De verleende ontheffingen gelden tot een ondergrens is bereikt van 15.000 grauwe ganzen waaronder 3.900 broedparen, 7.300 brandganzen waaronder 1.800 broedparen en 1.600 Canadese ganzen waaronder 400 broedparen.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
02 juli 2017 21:49 #47 door Dirk
Dit is allemaal ongunstig.
Wat mij betreft moet er een duidelijker lijn ingezet tussen de zomerganzen en de overwinteraars uit Scandinavie en Rusland. Dit onderscheid wordt wel gemaakt maar niet in een consequente visie doorgevoerd. Ik zou willen zien dat de overwinteraars maximale bescherming krijgen. In dit kader moet het verboden worden om in oktober, maart en april ganzen af te schieten, want hiermee raak je vooral deze groep overwinteraars. De brandganzen neigen wel steeds langer te blijven zodat het te overwegen is om vanaf 1 mei afschot toe te staan. Je zult zien dat de brandganzen dan na een paar jaar hun trekgedrag weer aanpassen en ons land keurig weer op 1 mei verlaten. De schade die deze ganzen in april opleveren moeten de boeren dan maar voor lief nemen.
De toename van de overblijvende en hier broedende ganzen vergen een andere aanpak en als het dan toch moet dan ben ik geen tegenstander van het vergassen van ruiende ganzen. Dat is in elk geval beter dan er in de herfst, winter en voorjaar maar er op los te schieten. Het motto lijkt dan alleen maar te zijn, de beste gans is een dode gans.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.120 seconden