Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerschapen2

buizerdDe vogelwerkgroep bestaat 50 jaar en dat is een goede aanleiding om de balans op te maken van de veranderingen van de broedvogelpopulatie binnen ons werkgebied. Gedurende dit halve mensenleven blijken er ware aardverschuivingen in de vogelpopulatie te zijn opgetreden. Sommige soorten zijn verdwenen, zoals wulp, wielewaal en korhaan, die nu als een anachronisme nog in het logo van de vogelwerkgroep staat.

Maar het is zeker niet allemaal kommer en kwel, integendeel zelfs, met veel soorten gaat het goed. Zo hebben de roofvogels een geweldige comeback gemaakt na het dal in de zestiger jaren. Ganzen hebben zich overal gevestigd aan de flanken van de Utrechtse Heuvelrug, zo zeer zelfs dat hun populariteit hier ernstig onder heeft te lijden.

verspreiding grauwe gans

 

Op de avond van 16 november zullen we de belangrijkste stijgers en de dalers onder deze vogelsoorten behandelen. In welke aantallen komen ze voor en wat zijn de oorzaken van hun spectaculaire af- of toename? Waar komen ze voor in het Gooi en wat zijn hun vijanden? Hoeveel meeuwen broeden er op de Natte Hond?
Dick Jonkers, Dirk Prop, Rien Rense, Piet Spoorenberg en Carel de Vink putten uit de resultaten van de vele broedvogelinventarisaties van de afgelopen 50 jaar, en aangevuld met andere bronnen zoals waarneming.nl, destilleerden zij de belangrijkste opwaartse en neerwaartse trends
De avond is interessant voor zowel de beginnende als de ervaren vogelaar.  

Ook niet-leden zijn welkom.

 

Kijk hier voor de locatie en tijdstip

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen